TIP 1: reinig de zonnepanelen bij lage zoninstraling

Bij een hoge zoninstraling worden de zonnepanelen warmer. Op het moment dat u dit gaat schoonmaken met koud water, ontstaat er een te groot temperatuurverschil waardoor er minuscule barsten kunnen ontstaan in het glas. Door deze barsten gaat het betreffende zonnepaneel permanent minder energie opleveren. Daarbij droogt het water sneller op, waardoor vuil water snel viezigheid achterlaat op uw zonnepaneel.

Lees hier meer over het beste moment om zonnepanelen te reinigen.

 

TIP 2: denk vooral aan uw veiligheid.

Het gebruik van gevaarlijke ladders of steigers raden wij in eerste instantie af. U kunt in plaats hiervan beter een langere telescoopsteel of een verlengstuk hiervan aanschaffen. Houd hierbij wel rekening met het feit dat een Solar Telescoopsteel Aluminium zwaarder is dan de Solar Telescoopsteel Hybride. Bij het bereiken van grotere hoogtes kunt u dus beter de Solar Telescoopsteel Hybride gebruiken.

Is het gebruik van een ladder of steiger onvermijdelijk? Zorg dan dat u beschikt over valbeveiliging.

 

TIP 3: verwijder vuil zoals vogelpoep zo snel mogelijk.

In eerste instantie leveren acute vlekken als vogelpoep direct schaduw op uw zonnepaneel. Als maar een klein deel van de zonnecellen bedekt is met vuil, gaan de rest van de zonnecellen net zo weinig energie opleveren als deze bedekte zonnecellen. Hoe dit precies zit, leest u hier.
Daarbij “bijt” vogelpoep als het ware in het glas. Wat er gebeurt is het volgende: Bij temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld bij een stijgende temperatuur, gaat het glas op microscopische schaal uitzetten. Hierdoor ontstaan er kleine extra poriën in het glas. Het vogelpoep gaat vervolgens in deze poriën zitten. Wordt het glas weer kouder, dan krimpt dit weer en zit de vogelpoep vast in het glas, waardoor er een permanente doffe plek ontstaat in het glas. Dit zorgt voor een lagere energieopbrengst van uw gehele zonnepaneel.

Verwijder ook sneeuw zo snel mogelijk! Sneeuw werpt direct een deken van schaduw over uw zonnepanelen, waardoor uw zonnepanelen helemaal niks meer opleveren. Het is dus belangrijk dit snel weg te halen. Hoe doet u dit?

Gebruik bij het verwijderen van de sneeuw geen water. Dit water kan namelijk weer bevriezen waardoor er een dun laagje ijs op de zonnepanelen blijft zitten. Haal de sneeuw bij voorkeur weg met een wisser. Bijvoorbeeld met de Solar Raamtrekker. Deze past op elke Solar Telescoopsteel met behulp van de Veiligheidsconus. Het gebruik van een Solar Telescoopsteel is heel belangrijk, vooral in de winter. Door gladheid raden we aan bij een schuin dak áltijd vanaf de grond te werken om zo ongelukken te voorkomen.

 

TIP 4: gebruik geschikte materialen

zonnepanelen schoonmaken tips

Gebruik vooral GEEN zout of autowas om de sneeuw te ontdooien. Zout beschadigt de zonnepanelen en het dak. Autowas kan zelfs de coating van de zonnepanelen volledig doen verdwijnen!Gebruik ook GEEN ruitenkrabber. Hiermee maakt u net zoals met een schuurspons of –middel krassen in het glas van de zonnepanelen, waardoor deze minder op gaan brengen.

Gebruik GEEN hogedrukspuit, het risico op beschadiging is te hoog. Door de hoge snelheid waarmee het water uit deze spuit komt, wordt er op een kleine plek op het zonnepaneel een hoge druk gecreëerd. Hierdoor kunnen onderliggende zonnecellen beschadigd raken. Dit heeft direct een negatief effect op de prestaties van de andere zonnecellen. Dit effect is hetzelfde als bij plaatselijk vuil op de zonnepanelen. Lees er hier meer over.  Als u met een hogedrukspuit de randen schoon gaat spuiten, kan er tevens water tussen het glas en de zonnecellen komen. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan, wat resulteert in een kapot zonnepaneel.

Gebruik GEEN reinigingsmiddelen zoals alles-reiniger. De meeste reinigingsmiddelen bevatten chemicaliën welke de zonnepanelen kunnen beschadigen.

Gebruik GEEN schuurspons of schuurmiddel. Dit beschadigt het glasoppervlak. Er worden door de schuurspons of het schuurmiddel direct kleine krassen gemaakt in het glasoppervlak. Deze krassen zorgen ervoor dat de zonnestraling de zonnecellen niet meer optimaal kunnen bereiken, waardoor uw energieopbrengst veel lager komt te liggen.