De meeste zonnepanelen staan opgesteld onder een hoek die groter is dan 15 graden. Deze zonnepanelen worden voor een groot deel gereinigd door regenwater. Door de hoek stroomt het water met vuil het paneel af. Aan de onderkant  van het paneel kan dit vuil zich vervolgens ophopen. Dit opgehoopte vuil is van invloed op de prestatie van een zonnepaneel. Er zit hier wel een verschil tussen horizontaal en verticaal geplaatste zonnepanelen.

 

Horizontaal

Bij horizontaal geplaatste panelen met een vieze onderrand gaat er maar een deel minder energie opleveren. De cellen op het zonnepaneel zijn namelijk in strings opgedeeld. Bij het horizontaal geplaatste paneel heeft alleen de onderste string last van het vuil en zal alleen dit deel minder op gaan leveren, terwijl de bovenste twee strings hun volledige capaciteit blijven gebruiken.

 

Verticaal

Bij verticaal geplaatste zonnepanelen zit dit iets anders. Er zit wellicht minder vuil op het totale oppervlak van het paneel, toch gaat het hele paneel minder energie opleveren. Doordat de zonnecellen in een string in serie geschakeld zijn, leveren alle zonnecellen in die string evenveel op als de slechts presterende zonnecel. Door de verticale plaatsing zijn er in elke string met vuil bedekte zonnecellen die minder energie op zullen leveren. De slechtst presterende zonnecel bepaalt vervolgens hoeveel de andere zonnecellen op gaan leveren. Aangezien er in elke string slecht presterende zonnecellen aanwezig zijn, gaan alle strings minder energie opleveren. Vuil aan de onderkant van een verticaal geplaatst paneel is dus veel kwalijker.

Het is dus belangrijk voor uw energieopbrengst dat de zonnepanelen goed worden schoongehouden, met name geldt dit voor verticaal geplaatste zonnepanelen. De onderste rand van de zonnepanelen dient dus goed schoongehouden te worden.

 

Vlekken (vogelpoep)

Er zullen zich onverhoopt regelmatig vlekken met vuil bevinden op de zonnepanelen, zoals vogelpoep. Deze werpen direct schaduw over een deel van de zonnecellen. Net zoals bij vuil op een klein deel van een string, zorgt een vlek (vogelpoep) er voor dat alle zonnecellen in een string net zo slecht gaan presteren als de zonnecellen die zich bevinden onder de desbetreffende vlek. Het is belangrijk deze vlekken zo spoedig mogelijk te verwijderen.

Het glas op de zonnepanelen zet bij temperatuurschommelingen uit en krimpt weer. Bij het uitzetten ontstaan er poriën waar vuil, zoals vogelpoep, in kan gaan zitten. Indien het glas weer krimpt, blijft dit vuil in de poriën zitten en kan dit er niet meer uit, waardoor er een permanent doffe plek ontstaat op het glas en zal het zonnepaneel permanent slechter gaan presteren.

 

Randen

Niet alleen het oppervlak van de zonnepanelen moet worden gereinigd, ook de randen moeten af en toe met een borstel worden schoongemaakt. De zonnepanelen zijn met behulp van kitranden waterdicht gemaakt. Op het moment dat er langdurig vuil en vocht op deze kitranden zit, kan het voorkomen dat deze kitranden stuk gaan en het paneel zijn waterdichtheid verliest. Op het moment dat er water tussen het glas en de zonnecellen kan komen, kan dit het einde van het paneel betekenen. Zo heeft u jaren geen energieopbrengst waardoor uw rendement direct omlaag schiet.

 

Zonnepanelen schoonmaken = alleen maar voordelen!

Je merkt dat het belangrijk is om je zonnepanelen af en toe grondig te reinigen. Dat is noodzakelijk voor een goede energieopbrengst en om een lange levensduur te verzekeren.  Wil je je panelen reinigen? Dan raden we aan om een beroep te doen op een ervaren schoonmaakfirma. Die beschikt over de juiste materialen om je zonnepanelen terug proper te maken.

Schoonmaakfirma nodig? Vul daarvoor het onderstaande formulier in en ontvang offertes op maat van bedrijven actief in je regio: