U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Uw zonnepanelen - Wanneer schoonmaken?

door System Administrator 13-04-2016 12:19

Wanneer is het verstandig de zonnepanelen te reinigen?
Het is het best om de zonnepanelen twee keer per jaar schoon te maken. Eind mei en eind november is het hiervoor de beste tijd.

Eind mei staan de meest zonnige maanden van het jaar weer voor de deur. In deze tijd haalt u de meeste opbrengst uit de zonnepanelen. Het vuil dat zich gedurende de winter heeft opgestapeld, belemmert de opbrengst en moet dus zeker nu worden weggehaald.

Ook is het belangrijk eind november uw zonnepanelen te reinigen. De zon schijnt in de winter zeker minder, maar door de lage stand van de zon schijnt deze het grootste gedeelte van de dag optimaal op de zonnepanelen. Daarbij verbruikt u in de winter meer energie dan in de zomer en is het dus juist belangrijk om de zonnepanelen in deze tijd ook goed schoon te houden.

Vogelpoep of andere vlekken
Mochten er opeens vlekken vogelpoep op de zonnepanelen liggen, dan is het verstandig deze direct te verwijderen. Vlekken vogelpoep hebben hetzelfde negatieve effect op de energieopbrengst als schaduw. Uw paneel gaat door één vlek al relatief slechter presteren. Bij warmteschommelingen zet het glas een heel klein beetje uit en krimpt het weer. De poriën die tijdens deze minuscule beweging ontstaan, worden opgevuld door vuil, zoals vogelpoep of andere viezigheid. Bij het krimpen blijft dit vuil in het glas zitten. Een doffe plek ontstaat, waardoor er het zonnepaneel permanent minder energie op gaat leveren. Haal vlekken (vogelpoep) dus altijd zo snel mogelijk weg! 

Sneeuw
Bij sneeuwval ontstaat er een deken van schaduw over het volledige oppervlak van uw zonnepanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst direct belemmerd.  Het is verstandig de sneeuw zo snel mogelijk van de zonnepanelen af te halen. Hier een paar do’s en don’ts:

 1. Denk aan uw veiligheid.
  Sneeuw betekent gladheid. Bedenk dus voordat u de sneeuw wilt verwijderen of u een ladder of steiger wel echt nodig heeft, dit in verband met de gladheid. Het best kunt u proberen de sneeuw te verwijderen vanaf de grond met behulp van een
  Solar Telescoopsteel.
 2. Gebruik bij voorkeur een raamtrekker.
  Om de sneeuw te verwijderen, kunt u het best een
  Solar Raamtrekker gebruiken. Hiermee schuift u de sneeuw eenvoudig van de zonnepanelen af. Een mooie combinatie voor een schuin dak is een Schuin dak pakket plus+ gecombineerd met een veiligheidsconus en Solar Raamtrekker. Op de Solar Telescoopsteel uit het pakket kunt u met behulp van een veiligheidsconus de Solar Raamtrekker gemakkelijk bevestigen. U haalt zo voordelig, veilig en eenvoudig de sneeuw van uw zonnepanelen. Daarnaast kunt u vuil eenvoudig verwijderen van de zonnepanelen als de temperatuur weer boven het vriespunt is gekomen.
 3. Gebruik GEEN zout of autowas.
  Dit kan uw dak en zonnepanelen flink beschadigen. De coating van de zonnepanelen kan zelfs volledig verwijderd worden.
 4. Gebruik GEEN ruitenkrabber.
  Met een ruitenkrabber maakt u snel krassen op het glas van de zonnepanelen. De krassen zorgen ervoor dat er niet meer zo optimaal mogelijk energie kan worden opgewekt door de zonnepanelen. 
 5. Gebruik GEEN (warm) water.
  Het gebruik van water kan ervoor zorgen dat er een nieuw laagje ijs ontstaat op de zonnepanelen. Hierdoor is de energieopbrengst nog steeds niet optimaal. Gebruik vooral geen warm water. Op het moment dat het glas van een koud zonnepaneel in korte tijd tot een hogere temperatuur verwarmd wordt, kunnen er minuscule barsten ontstaan in het glas. Dit komt ten nadele van de energieopbrengst.