U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Uw zonnepanelen - Zonnepanelen onderhoud

door System Administrator 13-04-2016 12:08

Wanneer de zonnepanelen eenmaal op uw dak liggen, lijkt u hier de komende 25 jaar geen omkijken meer naar te hebben. Echter, zonnepanelen onderhouden is een belangrijk aspect. Er vindt namelijk gedurende die 25 jaar wel degelijk verandering plaats op uw dak. Opgehoopt stof en algen kunnen samen met vogelpoep grote plekken schaduw veroorzaken op uw zonnepanelen. Daardoor kan niet alleen uw energieopbrengst omlaag gaan, maar kan ook de levensduur afnemen. Onderhoud zonnepanelen daarom goed. Lees hieronder meer over waarom onderhoud aan zonnepanelen belangrijk is of bekijk meteen onze speciale Solar schoonmaakpakketten.

Hogere energiewinst
Het onderhouden van zonnepanelen levert ten eerste een hogere energieopbrengst op. Fabrikanten adverteren dat hun zonnepanelen onderhoudsvrij zouden zijn. Door een speciale zelfreinigende coating zou regen de zonnepanelen vanzelf schoon moeten maken. Dit blijkt niet volledig zijn vruchten af te werpen. Stof hoopt zich op aan de onderkant van een zonnepaneel samen met algengroei, waardoor dit een soort schaduw werpt over de bedekte zonnecellen. Hierdoor gaat het zonnepaneel 3 tot 25 procent slechter presteren, een verticaal geplaatst zonnepaneel zelfs slechter dan een horizontaal geplaatst zonnepaneel. Lees hier waarom.

Langere levensduur
Het is van belang om regelmatig onderhoud te plegen aan uw zonnepanelen. Hiermee verlengt u de levensduur van uw zonnepaneel. Pleegt u geen onderhoud aan uw zonnepanelen, dan blijft viezigheid ook zitten op en in de randen van een zonnepaneel. De kitranden die zich hier bevinden, worden vervolgens aangetast. Hierdoor kan een zonnepaneel zijn waterdichtheid verliezen en kan er kortsluiting ontstaan. Er bestaat de mogelijkheid dat uw zonnepaneel binnen de gegeven 25 jaar of kort daarna kapot gaat, waardoor deze helemaal geen energie meer gaat oplevert. 

Wanneer zonnepanelen onderhouden?
U kunt het best 2 keer per jaar uw zonnepanelen goed onderhouden. Het is het slimst om dit aan het eind van mei en november te doen. 

Regelmatig grondig onderhoud plegen aan uw zonnepanelen zorgt voor een lange levensduur en hoge energieopbrengst. Wellicht woont u in een industrieel gebied, waardoor regelmatiger onderhoud genoodzaakt is. Ook zullen er tussen mei en november vlekken vogelpoep op uw zonnepanelen kunnen belanden die zo snel mogelijk moeten worden verwijderd. Vlekken veroorzaken plekken schaduw op uw zonnepaneel, waardoor er acuut een lagere energieopbrengst zal zijn. Klik hier om te weten waarom u uw zonnepanelen regelmatig moet onderhouden.

Zonnepanelen onderhoud: zelf of laten doen?
Regelmatig uw zonnepanelen onderhouden is dus belangrijk. Dit geldt voor zowel een hogere energieopbrengst als een langere levensduur. Doet u het onderhoud zelf of laat u dit doen? Een eenvoudige berekening toont dit aan:

Het laten onderhouden van zonnepanelen door een externe partij kost u per keer 100 tot 150 euro. Aangezien het zeer aan te raden is dit 2 keer per jaar te doen, kost u dit jaarlijks al snel 200-300 euro. Mocht u onverhoopt grote vlekken vogelpoep of een laag Sahara-zand willen verwijderen, dan kost dit u opnieuw 100-150 euro. Eenmalig een set aanschaffen om uw zonnepanelen van onderhoud te kunnen voorzien, kost u in verloop van tijd veel minder geld en levert u uiteindelijk zelfs geld op. U kunt dus het best de zonnepanelen zelf onderhouden.

Met behulp van onze speciale Solar schoonmaakpakketten kunt u eenvoudig elk type dak schoonmaken; voor elk type dak is een speciaal pakket samengesteld. Zonnepanelen die op grote hoogte op een schuin dak zijn geplaatst, zijn zonder gevaar en zonder enige moeite te onderhouden.