Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Glazenwasser zonnepanelen of zelf reinigen?

Roet, fijn stof, vogeluitwerpselen, mosvorming, …: je zonnepanelen krijgen het hard te verduren door verschillende soorten vuil. Geen toeval dat je tot 10 à 15% rendementsverlies hebt als je je panelen nooit schoonmaakt. Maar kan je nu zelf je panelen wassen of schakel je beter een glazenwasser voor je zonnepanelen in? Hier lees je meer over beide opties!

Ga snel naar:
OPTIE 1 = glazenwasser zonnepanelen inschakelen
OPTIE 2 = zelf zonnepanelen wassen
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?

Kom gratis in contact met vakspecialisten!

 

 

Waarom moet ik jaarlijks mijn zonnepanelen wassen?

Idealiter laat je je zonnepanelen elk jaar schoonmaken aan het begin van de lente. Vanaf die periode produceren ze het meeste groene stroom. Woon je in een regio met veel vervuiling (kust, drukke weg, industrieterrein, …)? Dan is 2 keer per jaar je panelen reinigen geen overbodige luxe. Dankzij die regelmatige reiniging ben je zeker van…

 • Optimaal rendement van je installatie: atmosferische vervuiling, vogelpoep, … kunnen het zonlicht deels blokkeren. Met propere panelen ben je zeker van een maximale zoninstraling op je panelen en dus ook een maximaal rendement. Dat maakt een verschil tot wel 10 à 15%.
 • Langere levensduur van de panelen: reinig je je zonnepanelen minstens 1 keer per jaar? Dan zullen ze ook langer meegaan. Op lange termijn kan vuil als vogelpoep, mos, … de panelen namelijk beschadigen.
 • Vroegtijdig ontdekken van eventuele schade: naast het reinigen kan een glazenwasser voor zonnepanelen ook een technische inspectie van je installatie doen. Zo ontdekt hij tijdig kleine barstjes in een paneel, loszittende bekabeling, een probleem met de omvormer, … Door op tijd in te grijpen, voorkom je mogelijke defecten.
 • Mooiere uitstraling van je woning: smerige zonnepanelen op je dak kunnen een echte doorn in het oog zijn. Dankzij een jaarlijkse schoonmaakbeurt ben je zeker dat je dak er altijd fris en verzorgd blijft uitzien.

Offertes aanvragen bij glazenwassers voor je zonnepanelen? Dat kan snel, gratis en volledig vrijblijvend via onze offerteservice!

 

OPTIE 1 = glazenwasser zonnepanelen inschakelen

glazenwasser zonnepanelen

Heb je een hellend dak met moeilijk bereikbare zonnepanelen? Dan is het sowieso veiliger en slimmer om een glazenwasser voor je zonnepanelen in te schakelen. Zo neem je geen onnodige risico’s door zelf op je dak te kruipen. Een professional gaat als volgt te werk:

 

 1. Voorbereidingen treffen

  Eerst schakelt een professional je zonnepanelen-installatie even uit. Zo kan hij de schoonmaakbeurt in alle veiligheid uitvoeren. Daarnaast zorgt hij ook voor een stevige stelling of een andere vorm van valbeveiliging om ongelukken te voorkomen.

 2. Grof vuil verwijderen

  Een glazenwasser begint niet onmiddellijk met je zonnepanelen te wassen. Eerst haalt hij al het grovere vuil weg. Denk maar aan boombladeren, takjes, mos, … Zowel op als tussen de panelen krijg je na verloop van tijd te maken met zulk grof vuil.

 3. Zonnepanelen reinigen met osmosewater

  De laatste stap is het echte schoonmaken van de panelen. Een glazenwasser gebruikt daarvoor gespecialiseerde apparatuur als een telescoopborstel met osmosewater. Dat water bevat geen nitraten, kalk, zout, … en absorbeert doeltreffend al het vuil op je panelen. Zo zijn ze optimaal gereinigd en blijven er geen strepen achter.

 

Voordelen glazenwasser voor zonnepanelen

Een glazenwasser inschakelen is bij elke zonnepanelen-installatie een goed idee. De expertise van zo’n professional beperkt zich namelijk niet tot het reinigen van het glazen oppervlak van je panelen. Door een beroep te doen op zo’n expert kan je altijd rekenen op…

 

 • Veilige werkzaamheden: een ongeluk is snel gebeurd als je werkt op grotere hoogte. Door een professional in te schakelen breng je je eigen veiligheid nooit in gevaar.
 • Professioneel materiaal: een glazenwasser beschikt over een speciale telescoopborstel, een zachte borstel voor de afwerking, … Naast dat specifieke materiaal voor zonnepanelen gebruikt hij ook enkel osmosewater voor een vlekkeloos resultaat, letterlijk en figuurlijk.
 • Geen schade aan je installatie: dankzij dat speciale materiaal en het juiste type water ben je ook zeker dat er achteraf geen schade is aan je zonnepanelen. Want kleine krasjes op je panelen kunnen sneller ontstaan dan je denkt.
 • Technische inspectie: een glazenwasser kan ook je volledige installatie onder de loep nemen. Zo’n technische controle is geen overbodige luxe als je grotere problemen op lange termijn wil voorkomen.
 • Onderhoudscontract: vaak bieden glazenwassers ook de mogelijkheid van een onderhoudscontract aan. Dat omvat een reiniging van je panelen, een technisch nazicht, een check van je omvormer, … Zo verlies je het onderhoud van je zonnepanelen-installatie nooit uit het oog.

 

Kosten glazenwasser voor zonnepanelen

Benieuwd hoeveel je in totaal betaalt? Dat eindbedrag hangt vooral af van het aantal zonnepanelen, hun mate van vervuiling en natuurlijk ook hun bereikbaarheid. Doorgaans rekenen glazenwassers voor zonnepanelen hun kosten op 2 manieren aan:

 • Met een totaalbedrag: gemiddeld ligt dat eindbedrag rond de 100 à 150 euro (incl. btw).
 • Met een vaste prijs + prijs per paneel: gemiddeld gaat het om een vaste prijs van 40 à 50 euro (incl. btw) + 1 à 2 euro per zonnepaneel.

Meerdere offertes vergelijken? Goed idee, zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijzen en kies je zeker het beste aanbod. Vraag nu gratis voorstellen aan bij glazenwassers in je buurt!

 

OPTIE 2 = zelf zonnepanelen wassen

glazenwasser voor zonnepanelen

Liggen je zonnepanelen op een plat dak en zijn ze makkelijk bereikbaar? Dan is het zeker mogelijk om ze zelf schoon te maken. Om zeker te zijn van een goed eindresultaat, is het wel belangrijk dat je rekening houdt met deze aandachtspunten:

 

 • Gebruik geen hogedrukreiniger: het is essentieel om je panelen te reinigen onder een erg lage waterdruk. Een hogedrukreiniger kan zowel de glasplaat van je panelen als je bekabeling beschadigen. Je koopt dus het best een speciale telescoopborstel aan.
 • Vermijd bijtende reinigingsmiddelen: je wast je zonnepanelen het best met osmosewater. Kraantjeswater kan ook, maar dat kan kalksporen achterlaten. Bijtende, zure schoonmaakmiddelen zijn dan weer helemaal uit den boze. Die kunnen voor hardnekkige vlekken zorgen.
 • Bescherm jezelf: ga niet onbeveiligd je dak op. Zorg altijd voor de nodige valbeveiliging om ongelukken te vermijden.
 • Leun niet op de panelen: sommige panelen zijn vaak iets moeilijker bereikbaar. Laat je echter nooit verleiden tot het leunen op je panelen om bepaalde hoeken en kanten te bereiken. Zo kan je je installatie beschadigen en loop je ook zelf gevaar.
 • Investeer in aangepast materiaal: wil je zelf aan de slag? Dan loont het sterk om te investeren in aangepast gereedschap als een telescoopborstel met waterdoorvoer, een zachte borstel, valbeveiliging, … Na die eenmalige investering kan je elk jaar kostenloos je zonnepanelen schoonmaken.

 

Kosten zelf zonnepanelen wassen

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan moet je natuurlijk niet de arbeidskosten van een glazenwasser betalen. Het volstaat om te investeren in gereedschap op maat voor deze klus. Gemiddeld mag je rekenen op deze prijzen:

 • Telescoopsteel met borstel: vanaf 40 à 60 euro (incl. btw)
 • Volledige schoonmaakset: vanaf 160 euro (incl. btw)
 • Reinigingsmiddel: vanaf 15 euro per liter (incl. btw)

Materiaal kopen om zelf je zonnepanelen te reinigen? Je vindt een uitgebreid aanbod aan borstels, osmosewater, … in onze webshop!

 

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?

Dat hangt vooral af van je type dak en de bereikbaarheid van je zonnepanelen. Op een plat dak kan je vaak in alle veiligheid je panelen schoonmaken en loont doe-het-zelven wel degelijk de moeite. Al kan het ontbreken van een technische controle van je installatie je op termijn wel zuur opbreken. Bij een hellend dak is het dan weer overduidelijk dat het beter en veiliger is om samen te werken met een glazenwasser voor je zonnepanelen.

 

Voordelig je zonnepanelen laten reinigen? Vergelijk offertes!

De kosten van glazenwassers voor zonnepanelen kunnen verschillen. Het loont dus sterk de moeite om meerdere voorstellen aan te vragen en die grondig te vergelijken. Zo ben je zeker van een scherpe prijs voor deze belangrijke klus.

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Vraag dan nu gratis meerdere offertes aan bij glazenwassers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Offertes ontvangen voor zonnepanelen schoonmaken?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een vakkundige schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen