Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Het is het best om de zonnepanelen twee keer per jaar schoon te maken. Eind mei en eind november is het hiervoor de beste tijd.

Eind mei staan de meest zonnige maanden van het jaar weer voor de deur. In deze tijd haalt u de meeste opbrengst uit de zonnepanelen. Het vuil dat zich gedurende de winter heeft opgestapeld, belemmert de opbrengst en moet dus zeker nu worden weggehaald.

Ook is het belangrijk eind november uw zonnepanelen te reinigen. De zon schijnt in de winter zeker minder, maar door de lage stand van de zon schijnt deze het grootste gedeelte van de dag optimaal op de zonnepanelen. Daarbij verbruikt u in de winter meer energie dan in de zomer en is het dus juist belangrijk om de zonnepanelen in deze tijd ook goed schoon te houden.

 

Vogelpoep of andere vlekken

Mochten er opeens vlekken vogelpoep op de zonnepanelen liggen, dan is het verstandig deze direct te verwijderen. Vlekken vogelpoep hebben hetzelfde negatieve effect op de energieopbrengst als schaduw. Uw paneel gaat door één vlek al relatief slechter presteren. Bij warmteschommelingen zet het glas een heel klein beetje uit en krimpt het weer. De poriën die tijdens deze minuscule beweging ontstaan, worden opgevuld door vuil, zoals vogelpoep of andere viezigheid. Bij het krimpen blijft dit vuil in het glas zitten. Een doffe plek ontstaat, waardoor er het zonnepaneel permanent minder energie op gaat leveren. Haal vlekken (vogelpoep) dus altijd zo snel mogelijk weg!

LET OP: ga niet schuren op hardnekkige klodders vogelpoep! Je kan de laag bovenop je panelen beschadigen en dit is nefast voor de opbrengst van je installatie. Wil je zeker zijn van een duurzame reiniging? Neem dan contact op met een professionele firma. Start hier je aanvraag.

 

 

Sneeuw

zonnepanelen reinigen sneeuw

Bij sneeuwval ontstaat er een deken van schaduw over het volledige oppervlak van uw zonnepanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst direct belemmerd.  Het is verstandig de sneeuw zo snel mogelijk van de zonnepanelen af te halen. Hier een paar do’s en don’ts:

 1. Denk aan uw veiligheid.
  Sneeuw betekent gladheid. Bedenk dus voordat u de sneeuw wilt verwijderen of u een ladder of steiger wel echt nodig heeft, dit in verband met de gladheid. Het best kunt u proberen de sneeuw te verwijderen vanaf de grond met behulp van een Solar Telescoopsteel.
 2. Gebruik bij voorkeur een raamtrekker.
  Om de sneeuw te verwijderen, kunt u het best een Solar Raamtrekker gebruiken. Hiermee schuift u de sneeuw eenvoudig van de zonnepanelen af. Een mooie combinatie voor een schuin dak is een Schuin dak pakket plus+ gecombineerd met een veiligheidsconus en Solar Raamtrekker. Op de Solar Telescoopsteel uit het pakket kunt u met behulp van een veiligheidsconus de Solar Raamtrekker gemakkelijk bevestigen. U haalt zo voordelig, veilig en eenvoudig de sneeuw van uw zonnepanelen. Daarnaast kunt u vuil eenvoudig verwijderen van de zonnepanelen als de temperatuur weer boven het vriespunt is gekomen.
 3. Gebruik GEEN zout of autowas.
  Dit kan uw dak en zonnepanelen flink beschadigen. De coating van de zonnepanelen kan zelfs volledig verwijderd worden.
 4. Gebruik GEEN ruitenkrabber.
  Met een ruitenkrabber maakt u snel krassen op het glas van de zonnepanelen. De krassen zorgen ervoor dat er niet meer zo optimaal mogelijk energie kan worden opgewekt door de zonnepanelen.
 5. Gebruik GEEN (warm) water.
  Het gebruik van water kan ervoor zorgen dat er een nieuw laagje ijs ontstaat op de zonnepanelen. Hierdoor is de energieopbrengst nog steeds niet optimaal. Gebruik vooral geen warm water. Op het moment dat het glas van een koud zonnepaneel in korte tijd tot een hogere temperatuur verwarmd wordt, kunnen er minuscule barsten ontstaan in het glas. Dit komt ten nadele van de energieopbrengst.

 

TIP: laat je bijstaan door een professional

Ga niet onvoorbereid je dak op! Hoogtewerken houden steevast een bepaald risico in. Als het daarbij nog eens gesneeuwd heeft, mag je zeker je dak niet op! Vertrouw op een ervaren firma voor de schoonmaak van je zonnepanelen. Zo ben je zeker van een veilige, voorzichtige en duurzame uitvoering van de klus.

Reinigingsfirma’s vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, methodes, uitvoertermijnen,… vergelijken. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie!

 

 

 

Offertes ontvangen voor zonnepanelen schoonmaken?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een vakkundige schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen