Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe vaak je zonnepanelen schoonmaken?

Als eigenaar van zonnepanelen weet je dat hun rendement van dag tot dag kan verschillen. Toch kan je door je zonnepanelen regelmatig te reinigen een heel wat hogere opbrengst krijgen. Vuile panelen werken minder efficiënt en verlagen dus het rendement. Maar hoe vaak moet je je zonnepanelen laten schoonmaken en hoeveel zal dit je kosten? In dit artikel bespreken we het allemaal.

Ga snel naar:
Zonnepanelen schoonmaken: bepalende factoren
Gevolgen van vuile zonnepanelen
Prijs zonnepanelen laten reinigen
Zelf doen of een professional inschakelen?
Ontvang nu vrijblijvend offertes

 

 

Hoe vaak moet je normaal gezien je zonnepanelen reinigen?

Je kiest best voor minstens een jaarlijkse poetsbeurt voor een maximaal rendement. Het ideale moment hiervoor is begin april. Vanaf die maand produceren je panelen het meest groene stroom. Je checkt best af en toe of je zonnepanelen niet te vuil zijn. Afhankelijk van enkele factoren is het zelfs nuttig om ze nog frequenter schoon te maken. Let wel op: hoe vaker je je panelen schoonmaakt, hoe meer kans op krasjes en beschadigingen. Maak ze daarom maximaal vier keer per jaar schoon.

TIP: kies voor een professional. Die doet het direct goed en zorgt voor een snelle poetsbeurt zonder schade aan je panelen. Vind de ideale expert voor jouw klus via ons offerteformulier.

hoe vaak zonnepanelen schoonmaken

 

Zonnepanelen schoonmaken: bepalende factoren

Zonnepanelen hebben een beschermende laag en ze zijn in principe zelfreinigend door de regen. Maar sommige factoren kunnen ervoor zorgen dat je zonnepanelen vaker of minder vaak een poetsbeurt nodig hebben. Hieronder sommen we enkele beïnvloedende factoren op:

 • Bomen: wanneer je zonnepanelen dichtbij of onder bomen liggen, zijn er vaker vallende bladeren of bloesems. Deze bomen zijn ook een plaats voor vogels om te rusten. Hardnekkige vogelpoep is dus zeker niet uitgesloten.
 • Omgeving: een heel groene of net industriële omgeving zorgt voor meer vuil. De zonnepanelen hebben dan last van groene aanslag of stof en roetvervuiling van alle auto’s of fabrieken.
 • Hellingsgraad zonnepanelen: bij een te kleine hellingshoek (minder schuin liggende panelen) spoelt vuil minder snel weg bij regenval. Dit zorgt voor aangekoekt vuil en groene aanslag op de onderkant van het paneel.
 • Horizontale of verticale plaatsing: het rendement van verticaal geplaatste zonnepanelen is sneller aangetast door vuil onderaan. De onderste rij werkt slechter en beïnvloedt de rest van de panelen negatief. Horizontaal geplaatste zonnepanelen hebben minder last van rendementsverlies door de ophoping van vuil of algen onderaan de panelen.
 • Seizoen: zonnepanelen kennen hun grootste opbrengst tussen april en september. De meeste mensen kiezen er daarom ook voor om hun zonnepanelen te laten reinigen begin april.

 

Gevolgen van vuile zonnepanelen

Smerige of vervuilde zonnepanelen kunnen een huis er onverzorgd laten uitzien, maar dat is niet het enige negatieve gevolg. Het kan ook een impact hebben op je zonnepanelen zelf. Hieronder vind je de 3 voornaamste nadelige gevolgen voor je zonnepanelen:

 • Lager rendement: de meeste zonnepanelen werken op een seriecircuit. Dit betekent dat alle panelen met elkaar verbonden zijn en op elkaars rendement steunen. De zwakste schakel bepaalt dus de maximaal opgewekte stroom van alle panelen. Als 1 paneel vuil is en minder oplevert, zal ze ervoor zorgen dat de andere panelen even weinig opbrengen. Door je panelen minstens 1 keer per jaar te poetsen, kan je de opbrengst van je zonnepanelen verbeteren met ongeveer 8 tot 12%.
 • Kortere levensduur: hardnekkiger vuil zoals vogelpoep of korstmos vormt een risico op beschadiging. Er bestaat ook een verhoogd risico op hotspots. Dit is wanneer 1 vuile cel zoveel extra energie kwijt moet dat ze begint op te warmen. Dit zorgt voor een kortere levensduur en in sommige gevallen zelfs onherroepelijke schade. Door een correct en regelmatig onderhoud kan je rekenen op een langere levensduur van je zonnepanelen.
 • Defecten: zoals hierboven vermeld kan je ook last krijgen van defecten door deze hotspots. Wanneer een professional je zonnepanelen reinigt kan die ook meteen zien of er defecten aanwezig zijn. Door je panelen tijdig te laten reinigen, kan je eventuele defecten vroegtijdig voorkomen.

Geniet je liever van de positieve gevolgen van schone zonnepanelen? Zoals optimaal rendement, langere levensduur en een correcte werking. Kom in contact met specialisten in jouw buurt!

 

hoe vaak zonnepanelen reinigen

 

Prijs zonnepanelen laten reinigen

De kost van je zonnepanelen te laten schoonmaken is erg afhankelijk van de formule die jij of de specialist kiest. Sommige professionals kiezen voor een vaste prijs, terwijl anderen een basisprijs hanteren waar je extra betaalt per paneel. Dan heb je ook nog een andere interessante optie, het onderhoudsabonnement. Hiervoor betaal je een jaarlijkse prijs. Dit abonnement zorgt ervoor dat je elk jaar bij dezelfde firma onderhoud van je zonnepanelen laat uitvoeren.

WerkwijzePrijs (excl. btw)
Totaalprijs €100 à €150
Startprijs + extra per paneel €40 à €50 + €1 tot €2 per paneel
Onderhoudsabonnement€ 60 à €150 per jaar

LET OP: deze tabel bevat enkel richtprijzen. Dit is het gemiddelde prijskaartje voor een wasbeurt, maar in realiteit kunnen de kosten verschillen.

 

Bespaar geld door prijzen te vergelijken!

Niet alle specialisten hanteren dezelfde prijs of dezelfde service. Daarom is het altijd handig om meerdere offertes op te vragen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook de adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen van alle experts met elkaar vergelijken.

Onze offerteservice zorgt ervoor dat jij gratis en vrijblijvend offertes kan aanvragen bij 2 à 3 experts in je regio. Via deze weg kan je erop vertrouwen dat je een correcte prijs krijgt voor het beste aanbod. Vind hier de ideale zonnepanelenspecialist!

 

Zelf doen of een professional inschakelen?

Kan je je zonnepanelen zelf reinigen of neem je best contact op met een specialist? Er is heel wat te overwegen zoals budget, de tijd die je eraan verliest en de kans op fouten. Je kan zelf je zonnepanelen schoonmaken, maar hier is wel wat opzoekwerk en voorzichtigheid voor nodig.

 

Veel gemaakte fouten bij zelf zonnepanelen reinigen

Zelf je zonnepanelen schoonmaken kan je geld besparen, maar het is niet altijd zo makkelijk als je zou denken. Er zijn heel wat valkuilen om voor op te passen. In deze lijst waarschuwen we je voor de meest voorkomende fouten:

 • Foute materialen gebruiken: het is een investering om de juiste materialen te kopen, er komt ook wat onderzoek bij kijken. Bijvoorbeeld schuursponsen of gewone borstels verhogen het risico op schade (krassen of barsten) aan je zonnepanelen.
 • Leunen op zonnepanelen: dit kan kleine barstjes veroorzaken. Soms is het gebeurd voordat je het weet, bijvoorbeeld wanneer je je evenwicht verliest of te roekeloos en snel wil schoonmaken.
 • Reinigen bij felle zon: niet alleen zijn zonnepanelen vaak erg warm bij zonnige dagen, ook zal het water sneller verdampen. De warme panelen kunnen resulteren in milde brandwonden en te weinig water kan krassen veroorzaken.
 • Geen valbescherming: zeker bij schuine of moeilijk te bereiken daken is er een hoger valgevaar. Zorg daarom altijd voor valbescherming of overweeg een stelling te voorzien.
 • Kraanwater gebruiken: osmosewater of regenwater zijn beter voor je zonnepanelen. Kraanwater kan namelijk kalk aanslag achterlaten op je panelen. Dit zal op zijn beurt ook het rendement naar omlaag halen en de vorige reiniging zo goed als nutteloos maken.

 

Voordelen van een expert

Voor zekerheid kan je je jaarlijkse schoonmaakbeurt best overlaten aan een professional. Welke voordelen heeft werken met een expert?

 • Correcte en veilige schoonmaak: experts doen alles volgens de kneepjes van het vak. Ze kunnen alles perfect uitvoeren en je hoeft jezelf niet in gevaar te brengen door op je dak te klimmen.
 • Gegarandeerd geen beschadigingen: door hun expertise is de kans op krassen of barsten tijdens de wasbeurt zo goed als onbestaand. Is er toch een ongelukkig voorval? Dan nemen zij de herstellingskosten op zich!
 • Advies op maat: heb je nog vragen over je zonnepanelen, onderhoud en inspecties van je installatie? Professionals helpen je graag verder gebaseerd op jouw situatie.

 

Overweeg een onderhoudsabonnement

Een expert kan ook een soort abonnement aanbieden. Zo moet je zelf niet meer bezig zijn met elk jaar weer een firma op te zoeken. Zo krijg je een voordeligere prijs voor een schoonmaakbeurt, maar dat is niet alles. Wat zit er allemaal in het pakket van zo’n onderhoudsabonnement?

 • Een grondige reiniging van je zonnepanelen
 • Een volledige inspectie van je zonnepanelen (om eventuele gebreken op te sporen bij de zonnecellen, aansluitingen of stabiliteit van je installatie)
 • Een keuring van je omvormer (bedrading, monitoring van de opbrengst, …)

 

Schakel een professional in!

Deze zorgt ervoor dat alles vlot en correct verloopt. Een betrouwbaar reinigingsbedrijf beschikt over de juiste technische kennis, het juiste materiaal en aangepaste producten om veilig je zonnepanelen te poetsen.

Jouw zonnepanelen professioneel laten reinigen? Kom in contact met experts actief in jouw regio via ons offerteformulier.

 

 

 

Offertes ontvangen voor zonnepanelen schoonmaken?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een vakkundige schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen