Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Je zonnepanelen regelmatig een poetsbeurt geven, is essentieel om het rendement van je installatie te garanderen. Een flinke regenbui is daarvoor helaas niet voldoende. Voor een optimale reiniging van je panelen schakel je dus een specialist in. Maar kan je ook zelf je zonnepanelen schoonmaken? In dit artikel kom je alles te weten over de voor- en nadelen, de werkwijze en de prijs.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen zelf schoonmaken
Werkwijze zonnepanelen schoonmaken
Zelf zonnepanelen schoonmaken prijs
Alternatief: vakspecialist inschakelen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Kan ik zelf mijn zonnepanelen schoonmaken?

Of je je zonnepanelen zelf kan schoonmaken, hangt af van het daktype. Bij platte daken is het zeker een mogelijkheid, maar bij hellende daken is het niet aan te raden. Toch is het essentieel om minstens 1 keer per jaar je zonnepanelen te laten reinigen. We sommen een aantal voordelen op:

 • Rendement: vuile zonnepanelen vangen minder zonlicht op. Door je zonnepanelen schoon te maken, zorg je dus voor een optimaal rendement van je installatie.
 • Hotspots tegengaan: een hotspot ontstaat wanneer vuil als mos of vogelpoep permanente schaduwvlekken veroorzaakt. Die hotspots verminderen het rendement van je zonnepanelen en kunnen zelfs voor defecten zorgen.
 • Levensduur verlengen: de gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 à 40 jaar. Om die lange levensduur te garanderen, is het belangrijk om ze jaarlijks te laten reinigen.

Op zoek naar een vakspecialist om je zonnepanelen schoon te maken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende experts in jouw buurt via onze offerteservice.

zelf zonnepanelen schoonmaken

 

Zelf zonnepanelen schoonmaken: welke voor- en nadelen?

In bepaalde gevallen kan je ervoor kiezen om zelf je zonnepanelen schoon te maken. Het is echter belangrijk dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt. We sommen er enkele op:

 • Voordelig: als je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen schoon te maken, betaal je geen arbeidskosten van een vakspecialist. Al blijven die arbeidskosten bij een expert wel beperkt, omdat die snel en efficiënt te werk gaat.
 • Beschikbaar materiaal: heb je de benodigdheden eenmaal in huis, dan kan je ze voor elke schoonmaakbeurt opnieuw gebruiken. Liggen er bladeren op je zonnepanelen of heeft het gesneeuwd? Dan kan je de uitschuifbare telescoopsteel als borstel inzetten om dit weg te werken.

 

 • Gevaarlijk: heb je een hellend dak? Dan is het niet verstandig om zelf je zonnepanelen schoon te maken. Meestal beschik je niet over het juiste materiaal om je te beschermen tegen het valgevaar. Bij een plat dak is het werk minder gevaarlijk, maar blijft de nodige bescherming toch aangeraden.
 • Risico op schade: als je niet de juiste materialen of producten gebruikt, kan je jouw zonnepanelen tijdens het schoonmaken flink beschadigen. Dit geldt ook als je niet de juiste techniek hanteert.
 • Eerste investeringskosten: om zelf je zonnepanelen schoon te maken, moet je investeren in veel materiaal. Er zijn betaalbare schoonmaaksets voor zonnepanelen te verkrijgen. Wil je echter graag degelijk materiaal? Dan kan het prijskaartje oplopen en is een expert inschakelen vaak goedkoper.

 

Werkwijze zonnepanelen schoonmaken

Je reinigt je zonnepanelen minimaal 1 keer per jaar: aan het begin van de lente op een dag met weinig zonlicht. Anders droogt het schoonmaakwater te snel op en laat het vlekken achter. Maar hoe maak je je zonnepanelen dan schoon? Volg altijd deze stappen:

 

 1. Voorbereidingen uitvoeren

  Schakel altijd eerst je zonnepanelen-installatie uit om gevaarlijke situaties te voorkomen. Vervolgens verzamel je de benodigdheden zodat je al het materiaal bij de hand hebt. Daarna begin je met het verwijderen van grof vuil als bladeren en takken.

 2. Zonnepanelen zelf reinigen

  De zonnepanelen zélf maak je schoon met osmosewater. Dat is gezuiverd water dat vrij is van kalk, nitraten en zout. Zo laat je geen strepen achter en ben je ecologisch-verantwoord bezig. Zijn je zonnepanelen heel vies? Gebruik dan ook een speciale zonnepanelen reiniger.

 3. Zonnepanelen borstelen

  Na het zuiveren kan je de zonnepanelen borstelen om achtergebleven mos en ander hardnekkig vuil te verwijderen. Een speciale borstel die geen krassen achterlaat, is daarbij noodzakelijk om je zonnepanelen niet te beschadigen.

Op zoek naar een expert om je zonnepanelen te reinigen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

 

Waarmee moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Geschikt materiaal is essentieel om ervoor te zorgen dat je je zonnepanelen niet beschadigt. Agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddel of hogedrukreinigers zijn absoluut afgeraden. De belangrijkste benodigdheden zijn:

 • Osmosewater: osmosewater is gezuiverd water. Het is vrij van nitraten, zout, kalk, nikkel, … Als je osmosewater gebruikt, krijg je geen last van strepen of plekken. Bovendien is het ecologisch.
 • Telescoopborstel: telescoopreinigers zijn handig om je zonnepanelen schoon te maken, omdat je ze in- en uit kan schuiven. Sommige telescoopborstels zijn zelfs verkrijgbaar met inwendige wateraanvoer.
 • Zonnepanelen reiniger: meestal is osmosewater al genoeg om je zonnepanelen opnieuw te laten stralen. Zijn je zonnepanelen echter sterk vervuild? Dan heb je een speciale zonnepanelen reiniger nodig.

TIP: kies je ervoor om je zonnepanelen te laten schoonmaken door een professional? Dan hoef je dit materiaal niet zelf te kopen. Een expert beschikt namelijk zelf over kwalitatief materiaal. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt!

 

Zelf zonnepanelen schoonmaken prijs

De prijs is vaak een bepalende factor om zelf een klus uit te voeren. Als je zelf je zonnepanelen wil reinigen, moet je een schoonmaakset aanschaffen. Schakel je liever een professional in? Dan betaal je arbeidskosten. Sommige experts werken met een totaalprijs, anderen hebben een startprijs en rekenen een extra bedrag per zonnepaneel. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Zelf doen of expert inschakelen?Type kostPrijs (excl. btw)
Zelf zonnepanelen wassenOsmosewater€ 0,10 à € 1 per liter
Telescoopborstel€ 50 à 200
Zonnepanelen reiniger€ 4 à 20 per liter
Expert inschakelenTotaalprijs€ 100 à 150
Startprijs + prijs per paneel€ 40 à 50 + € 1 à 2 per paneel

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om je zonnepanelen te laten reinigen? Ontvang hier dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen in je buurt!

 

zelf zonnepanelen schoonmaken specialist

 

Alternatief: vakspecialist inschakelen

Je kan ervoor kiezen om zelf je zonnepanelen te reinigen. Let dan wel op dat je de nodige beschermingsmaatregelen neemt en de juiste producten gebruikt. Wil je echter de beste garantie op een optimaal eindresultaat? Dan schakel je een vakspecialist in. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: een expert met jarenlange ervaring en expertise is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Die kan dan ook perfect analyseren wat de juiste reinigingsmethode is voor jouw zonnepanelen-installatie en op basis daarvan advies geven.
 • Professionele materialen: de materialen die een professional gebruikt om jouw zonnepanelen schoon te maken, zijn volledig afgestemd op de klus. Een expert heeft altijd een kwalitatieve telescoopborstel en de juiste schoonmaakproducten om de werken tot een goed einde te brengen.
 • Veilige en efficiënte uitvoering: een expert is voorzien van het nodige beschermingsmateriaal en kan de klus op een veilige manier uitvoeren. Door ervaring weten vakmensen ook precies hoe ze zonnepanelen moeten schoonmaken. Zo besparen ze tijd en dus ook arbeidskosten.

 

Zelf zonnepanelen schoonmaken of specialist inschakelen?

In sommige gevallen kan het voordelig zijn om zelf je zonnepanelen schoon te maken. Heb je bv. een plat dak? Dan is het zeker een optie om deze klus zelf uit te voeren. Meestal is het echter aangeraden om een specialist in te schakelen. Op die manier kan de reiniging op een veilige, snelle en efficiënte manier verlopen.

Ben je op zoek naar een professional om je zonnepanelen schoon te maken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende experts in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

 

Offertes ontvangen voor zonnepanelen schoonmaken?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een vakkundige schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen