Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen schoonmaken kosten

Zonnepanelen schoonmaken is erg belangrijk om een optimaal rendement en een lange levensduur van je installatie te garanderen. Maar hoeveel kost dit je eigenlijk? Wat is het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman inschakelen? En hoe vergelijk je geschikte vakmensen? Lees het in dit artikel.

Ga snel naar:
Kostenbepalers zonnepanelen schoonmaken
Hoe vakmensen vergelijken?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat kost zonnepanelen schoonmaken?

De prijs voor zonnepanelen reinigen is grotendeels afhankelijk van of je een vakman inschakelt of zelf aan de slag gaat. Een overzicht van beide opties.

 

OPTIE 1: kosten zonnepanelen laten schoonmaken

Doorgaans rekenen vakmensen een totaalbedrag van € 100 – 150 (excl. btw). Een andere mogelijkheid is een startbedrag van € 40 – 50, aangevuld met € 1 – 2 per paneel (excl. btw). Dit is bv. een betere optie als je een uitzonderlijk kleine of juist grote installatie hebt. Samenwerken met zo’n vakman is in vele gevallen de beste optie. Zo kan je namelijk rekenen op…

 • Advies op maat: twijfel je of je panelen aan een schoonmaakbeurt toe zijn? Of wanneer de beste periode is om je panelen te reinigen? Een vakman is je ideale aanspreekpunt voor al je vragen.
 • Veilige werken: zeker bij een hellend dak is zelf zonnepanelen reinigen niet zonder risico’s. Een vakman beschikt altijd over een hoogtewerker, valbeveiliging, … Zo kan hij zelfs op grote hoogte veilig je zonnepanelen schoonmaken.
 • Geen beschadigingen: ga je je zonnepanelen te lijf met een hogedrukreiniger, bijtende schoonmaakproducten, een verkeerde borstel, …?  Dan is de kans op schade aan je panelen aanzienlijk. Een vakman weet welke producten en gereedschap hij moet gebruiken voor een correcte reiniging.

 

OPTIE 2: zelf zonnepanelen schoonmaken kosten

Het is ook mogelijk om zelf zonnepanelen te reinigen. Je bespaart zo op arbeidskosten en moet enkel je gereedschap kopen. Hiervoor bieden wij verschillende pakketten aan. De prijs kan echter wel oplopen, vooral als je nog niet over de meeste materialen beschikt. Zo kost osmosewater al gauw € 20 per 20 liter, reken je voor een wasborstel rond € 40 en ligt de prijs voor telescoopstelen tussen € 15 à 35. Daarnaast is zelf een zonne-installatie schoonmaken niet zonder risico’s:

 • Je hebt als doe-het-zelver minder ervaring, waardoor er een grote kans is op fouten of zelfs beschadiging.
 • Je kiest mogelijk voor verkeerde materialen en gereedschap. Dit heeft een negatief effect op de verdere werking van je zonnepanelen installatie.
 • Je beschikt niet over de juiste valbeveiliging. Zonnepanelen reinigen is dan een gevaarlijke klus waarbij je ernstige verwondingen kan oplopen.

 

Benieuwd naar prijzen op maat? Vergelijk offertes!

Wil je weten hoeveel het schoonmaken van jouw zonnepanelen precies kost? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Ook krijg je zo een goed beeld van de mogelijke uitvoertermijnen, adviezen, … Start je aanvraag hier.

 

Welke factoren bepalen de prijs?

Een vakman bepaalt de kosten van zonnepanelen schoonmaken aan de hand van een paar belangrijke factoren. Hieronder een kort overzicht:

 

1. Hoeveelheid panelen

In veel gevallen maken vakmensen gebruik van een totaalbedrag voor de gehele zonnepanelen installatie. Is het echter een grotere installatie? Dan zal hij vaak een basisbedrag + een aanvullende prijs per paneel hanteren. Heb je namelijk meer zonnepanelen, dan kost het een vakman simpelweg meer tijd en materiaal om zijn werk te doen.

 

2. Wel of geen onderhoudscontract

Eerder genoemde tarieven zijn prijzen voor losse onderhoudsbeurten. Echter ligt de prijs mogelijk nog wel iets lager als je een onderhoudscontract hebt afgesloten. Dit doe je doorgaans bij de installateur van je zonnepanelen, vóórdat hij ze op je dak legt. Niet alleen bespaar je zo kosten, maar weet je ook zeker dat de panelen op tijd en regelmatig worden schoongemaakt.

 

schoonmaken zonnepanelen kosten

 

Hoe vakmensen vergelijken voor zonnepanelen reinigen?

Heb je eenmaal besloten om het schoonmaken van je zonnepanelen uit te besteden? Dan moet je nog de juiste vakman kiezen. Maar hoe doe je dit en hoe weet je welke installateur het meest geschikt is? Een overzicht met tips:

 

 1. Let op materiaal- en arbeidskosten

  De prijs voor een losse schoonmaakbeurt ligt meestal tussen € 100 à 150, dus ga hier ook van uit als je vergelijkt. Kies niet zomaar voor veel lagere prijzen, aangezien dit mogelijk een indicatie is van een onervaren vakman of een gebrekkige garantieregeling.

 2. Vergelijk uitvoertermijnen

  Elke vakman heeft een andere agenda en dus verschillen uitvoertermijnen voor het reinigen van zonnepanelen nogal. Dit is een belangrijk aandachtspunt als je klus haast heeft. Bijvoorbeeld als de lente al is begonnen en je zoveel mogelijk wil profiteren van de zon.

 3. Check inbegrepen werkzaamheden

  Vakmensen stellen zelf hun offertes op en bepalen dus ook zelf wat ze verrekenen aan de klant. Zo zal de ene vakman ervoor kiezen om een eerste inspectie te verrekenen, terwijl een andere juist kiest om dit gratis te doen. Let ook op eventuele voorrijkosten en administratiekosten.

Op zoek naar een vakman in jouw buurt om zonnepanelen te reinigen? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Offertes ontvangen voor zonnepanelen schoonmaken?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een vakkundige schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen